Grill betonowy. Na co zwrócić uwagę?

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Grill betonowy w ogrodzie to nie tylko miejsce przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków, ale także element architektury ogrodu, który w znaczący sposób wpływa na jego wygląd. Na co zwrócić uwagę, decydując się na takie rozwiązanie w swoim ogrodzie?

Grill ogrodowy. Węglowy, gazowy a może betonowy?

Moda na grillowanie w naszym kraju trwa w najlepsze. Trudno znaleźć ogród, w którym nie byłoby choćby niewielkich rozmiarów grilla węglowego wykorzystywanego podczas spotkań towarzyskich do przyrządzania smakowitych potraw. Coraz częściej da się jednak zauważyć, że inwestujemy w modele znacznie bardziej zaawansowane, o dużych rozmiarach i możliwościach. 

Wiele osób, które chcą zapewnić sobie możliwość grillowania w każdych warunkach, decyduje się na urządzenia gazowe, które działają w oparciu o butlę z gazem. Z kolei ci, którym zależy na przyrządzaniu potraw nad prawdziwym ogniem, a przy tym chcą posiadać grill stylowy i elegancki, decydują się na modele betonowe, które nie tylko dają szerokie możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw na świeżym powietrzu, ale również pięknie się prezentują.

Grill betonowy: gdzie kupić?

Gotowe grille betonowe można zakupić w sklepach z artykułami ogrodowymi, a także w dużych marketach budowlanych. Wybór jest ogromny. Znajdziemy zarówno modele kompaktowe, które idealnie wpasują się nawet w niewielkie przestrzenie, jak i grille betonowe o dużych rozmiarach, które pozwolą na jednorazowe przygotowanie posiłku dla dużej liczby osób. Niektóre z nich śmiało można wykorzystać także jako ogrodowy piec do pizzy, ze względu na sporą powierzchnię znajdującą się nad paleniskiem.

Grill betonowy: na co zwrócić uwagę?

Gotowe grille betonowe znajdziemy w wielu sklepach. Kuszą one przystępnymi cenami, ciekawym wyglądem, a także tym, że bez problemu samodzielnie możemy je zainstalować. Nim zdecydujemy się na zakup konkretnego modelu, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, takich jak chociażby:

  • wielkość paleniska – trzeba ją ściśle dopasować do potrzeb: im więcej domowników, tym większy rozmiar paleniska;
  • regulacja wysokości rusztu – możliwość ustawienia rusztu na różnych wysokościach jest bardzo potrzebna, aby móc swobodnie kontrolować temperaturę grillowania;
  • wielkość blatu roboczego – wielkość blatu wpływa na swobodę i komfort przygotowywania potraw;
  • układ półek na dole – powinny być na tyle duże, by pomieścić wszelkie niezbędne akcesoria oraz opał.

W jakie dodatkowe akcesoria warto wyposażyć grill betonowy?

Droższe modele grilli betonowych posiadają w zestawie szereg dodatkowych akcesoriów przydatnych podczas przygotowywania potraw z ich wykorzystaniem. Część z nich możemy zakupić osobno i doposażyć nasz grill, jeśli ich nie posiada w komplecie. Właściciele grilla betonowego w ogrodzie powinni rozważyć zaopatrzenie się w następujące dodatki:

  • rożen – sprawdza się w przypadku, kiedy chcemy przygotować całego kurczaka lub inną dużą porcję mięsa;
  • termometr – dzięki wbudowanemu termometrowi możemy stale kontrolować temperaturę, w jakiej przygotowywana jest potrawa;
  • popielnik – to dobre rozwiązanie, gdyż w znaczący sposób ułatwia czyszczenie grilla z resztek popiołu.

>> Zobacz też: Rodzaje wędzarni ogrodowych – jaką wędzarnię zbudować?

Miejsce w ogrodzie na grill betonowy

Posiadanie grilla betonowego w ogrodzie łączy się z koniecznością odpowiedniego przygotowania podłoża pod budowlę. Najlepiej w tym przypadku wylać wylewkę betonową, która będzie stabilna i trwała. Dobrze sprawdzi się także podbudowa z kostki brukowej lub płyt tarasowych. Ważne, aby podłoże było stabilne i zapewniało równą powierzchnię, na której ustawimy grill. 

Najlepsze miejsce jest takie, które znajduje się z dala od drzew, a jednocześnie jest osłonięte od wiatru, gdyż w innym wypadku możemy mieć kłopot z rozpaleniem i korzystaniem z grilla.

Grill betonowy: jakie są ceny?

Ceny grilli betonowych wahają się od kilkuset złotych do nawet kilku tysięcy. Wpływ na to ma wiele czynników, m.in. rozmiar grilla, ale także materiały, z jakich został wykonany. Najprostsze modele, wykonane z uszlachetnionego betonu odpornego na temperatury, wyposażone w ruszt i blat do przygotowywania potraw, można nabyć już za około 500 złotych. Te bardziej dekoracyjne, które posiadają domieszki upodabniające je do budowli wykonanych z naturalnego kamienia są odpowiednio droższe – mogą kosztować nawet 2–3 tysiące. Jeszcze droższe będą grille betonowe, które stanowią cały kompleks do gotowania na świeżym powietrzu – z dodatkowymi półkami i blatami roboczymi oraz miejscem do przechowywania drewna i węgla.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*