Jak zrobić wędzarnię z beczki? | Budowaidom

Jak zrobić wędzarnię z beczki?

207
wędzarnia

Żyjemy w czasach, gdy bardzo popularne są rzeczy wykonane sposobem DIY – tym bardziej, jeśli robi się je z przedmiotów pochodzących z recyklingu. Modnym przykładem takich działań jest wędzarnia zrobiona z metalowej beczki. Jej konstrukcja jest prosta, efekt zaś może przejść oczekiwania. Jak ją zrobić?

Jak zrobić wędzarnię z beczki krok po kroku?

Przede wszystkim konieczna jest stalowa lub ocynkowana beczka metalowa. Ważne, żeby nie była malowana wewnątrz – przecież będą się tam przygotowywały produkty spożywcze. Z tego samego powodu do takiego przeznaczenia nie nadają się pojemniki, w których wcześniej przechowywano np. chemikalia. Poprzeczki do zawieszenia wędzonek można zrobić z metalowych prętów. Z mniejszej beczki lub metalowego pojemnika można zrobić palenisko. Oba elementy łączy się metalową rurą.

>> Zobacz też: Rodzaje wędzarni ogrodowych – jaką wędzarnię zbudować?

Kolejne etapy prac 

Należy zacząć od oczyszczenia beczek z rdzy czy kurzu. Trzeba zrobić w obu otwory tak, żeby dało się w nie później włożyć krawędzie metalowej rury. W większej beczce nawiercamy otwory, w których później umieszczamy pręty na zawieszenie żywności. 

Niezbędne jest, żeby beczka stanowiąca wędzarnię była nieco wyżej od paleniska, które należy umieścić w zagłębieniu w ziemi. Obie części trzeba połączyć niezbyt stromo opadającym kanałem wykopanym w ziemi. Umieszcza się w nim rurę stanowiącą przewód dymowy. Wędzarnia jest już niemal gotowa. O czym jeszcze trzeba pamiętać? Kluczowe jest ustawienie względem siebie paleniska od komory wędzarniczej. Odległość powinna wynosić ok. 2 m. Wszystko dlatego, że wędzi się dymem, nie zaś ogniem.

Kamil Michaluk

Zostaw komentarz