Kącik warzywny na trawniku – o czym należy pamiętać, aby zachować estetyczny wygląd? | Budowaidom

Kącik warzywny na trawniku – o czym należy pamiętać, aby zachować estetyczny wygląd?

175
Autor: Priscilla Du Preez , źródło: unsplash.com

Nie musisz być posiadaczem ogromnego ogrodu, by móc spełnić marzenie o warzywnym kąciku. Wystarczy małe poletko, a nawet skrzynia lub kilka większych donic, które pomogą w zaaranżowaniu przydomowego ogródka z warzywami.

Zakładanie kącika warzywnego na trawniku rozpocznijmy od wyboru najlepszego miejsca. Znajdźmy takie, które jest dobrze nasłonecznione (przynajmniej przez sześć godzin dziennie) i jednocześnie osłonięte od wiatru. Najlepiej, aby ogródek został umiejscowiony na stronie południowej, z dala od ulicy oraz dużych drzew i krzewów. Zwróćmy także uwagę, czy w pobliżu znajduje się źródło wody, które ułatwi nam podlewanie roślin. Ewentualnie może się przydać długi wąż ogrodowy. Po wyborze miejsca możemy się zabrać za dokładniejsze projektowanie kącika warzywnego.

O czym musimy pamiętać, aranżując kącik warzywny na trawniku?

Przed sadzeniem roślin musimy zadbać o jakość gleby i przygotować teren. Dla warzywniaka najlepsza będzie gleba żyzna i przepuszczalna, która szybko się nagrzewa. Najkorzystniejsza jest gleba próchnicza, o ciemnobrązowej lub czarnej barwie, z widocznymi fragmentami obumarłych roślin. Znaczenie ma również odczyn gleby. Możemy go zmierzyć przy użyciu kwasomierza. Ziemia do uprawy warzyw powinna mieć odczyn lekko kwaśny (pH 6–6,5).

Po upewnieniu się, że w wybranym miejscu jest gleba, w której rośliny będą mieć dobre warunki do wzrostu, przygotowujemy teren. Ziemię najpierw oczyszczamy z chwastów, kamieni i liści, a następnie spulchniamy za pomocą motyki lub szpadla. Dzięki spulchnieniu rozluźnimy strukturę gleby, czyli pomożemy w utworzeniu przestrzeni, które wypełnią się niezbędnymi dla roślin powietrzem i wodą. Po spulchnieniu grabimy ziemię i nawozimy. W pobliżu kącika warzywnego warto wydzielić miejsce na kompostownik.

Do małego ogródka wybierajmy warzywa, których uprawa nie jest skomplikowana i czasochłonna. Warto posadzić rzodkiewki, sałatę, ogórki, fasolkę szparagową, marchew. Podczas sadzenia pamiętajmy, że niektóre rośliny niekorzystnie na siebie oddziałują. Powinno unikać się sadzenia w sąsiedztwie warzyw z tej samej grupy. Obok siebie możemy posadzić na przykład: marchew i cebulę, szczypiorek i czosnek, dynię i fasolę czy pomidory i cebulę. Nie sadźmy za to razem: ogórków i pomidorów, grochu i fasoli oraz sałaty i pietruszki.

Jak zadbać o estetyczny wygląd kącika warzywnego?

W zachowaniu estetycznego wyglądu kącika warzywnego pomoże nam przestrzeganie kilku zasad. Pamiętajmy, żeby najwyższe rośliny umieszczać z tyłu albo przy płocie czy pod ścianą budynku. Aby podczas pielęgnacji warzyw nie niszczyć grządek, wydzielmy ścieżki, które ułatwią poruszanie się. Optymalna szerokość grządki powinna wynosić około 120 cm, a ścieżki – 30 cm. Obszar warzywniaka możemy symbolicznie wyznaczyć przy pomocy kamieni, kostek czy żwiru. Jeśli mamy dzieci lub zwierzęta, zwłaszcza psy i koty, ogródek warto ogrodzić siatką bądź płotem sztachetowym. W ten sposób zabezpieczymy grządki przed ewentualnym zniszczeniem.

Kącik warzywny możemy urozmaicić kolorowymi obwódkami, sadząc dookoła wyznaczonego terenu kwiaty, na przykład lawendę i aksamitki, lub ulubione zioła. Ciekawym pomysłem jest również zaaranżowanie przydomowego ogródka w dużych donicach i drewnianych skrzyniach, dzięki którym taki warzywniak wygląda elegancko nawet na niewielkim trawniku.

Zdjęcie główne: Priscilla Du Preez/unsplash.com

Agata Dobosz

Zostaw komentarz