Najpopularniejszym materiałem wykończeniowym podłóg w kuchni są płytki, przede wszystkim ze względu na odporność na uszkodzenia mechaniczne i łatwość utrzymania w czystości. A co jeśli mamy ochotę na przytulniejszą podłogę w naszym kulinarnym królestwie, która będzie nie tylko ładna ale i trwała? Oto kilka pomysłów na podłogę, w kuchni, które warto rozważyć na etapie urządzania.
Alternatywnych wykończeń do tradycyjnych płytek w kuchni jest wiele. Jedne zachwycają wyglądem inne są po prostu praktyczne. Obecnie bez obaw znajdziemy takie rozwiązania, które z powodzeniem łączą te dwie funkcje.
Możemy je stosować bez obaw, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio zabezpieczone. Pokrycie drewnianej podłogi w kuchni impregnatem będzie chronić ją przed wodą i tłuszczem. Pamiętajmy jednak, że zachlapania i zabrudzenia należy szybko usunąć aby nie spowodowały odbarwień.
Wybór paneli jako wykończenie podłogi w kuchni z pewnością ma wiele zalet. Gładka powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości ponadto panele podłogowe nie przepuszczają wody i są szybkie w montażu.
Elastyczna wykładzina PCV to świetny sposób na szybką i niedrogą metamorfozę kuchennej podłogi zwłaszcza jeśli generalny remont nie wchodzi w grę. Dostępne w ofercie trójwarstwowe wykładziny, w modne geometryczne wzory nie tylko będą dobrze wyglądały ale także zabezpieczą podłogę i doskonale wytłumią hałas.
Decydując się na kamień w kuchni pamiętajmy, że musi być odporny na ścieranie i wsiąkanie wody. Te wymagania spełniają okładziny granitowe. Właściwa impregnacja kamienia i czyszczenie odpowiednimi środkami, przeznaczonymi do tego rodzajów podłóg, pozwoli cieszyć się nam trwałym wykończeniem długie lata.
Kojarzone do tej pory posadzki żywiczne z przemysłem dumnie wkroczyły do wnętrz jako propozycja nowoczesnego wykończenia podłogi także w kuchni. Odpowiednio położona będzie wdzięcznie służyć przez lata. Najtrwalsze są posadzki poliuretanowe. Są droższe od epoksydowych ale zdecydowanie bardziej odporne na zarysowania i wytarcia.