Deratyzacja, dezynfekcja i dezynsekcja – gdzie i kiedy są wykonywane? | Budowaidom

Deratyzacja, dezynfekcja i dezynsekcja – gdzie i kiedy są wykonywane?

26

Artykuł sponsorowany

Budynki użytku publicznego bardzo często padają ofiarami inwazji gryzoni lub owadów. Tego rodzaju szkodniki nie tylko utrudniają funkcjonowanie wielu placówek, lecz także bardzo obniżają standardy higieny w danym miejscu. Usługi DDD to jedyna pewna metoda pozbycia się nieproszonych gości z budynków publicznych. Zobacz, kiedy i w jakich miejscach warto je wykonać.   

Deratyzacja   

Dziko żyjące gryzonie, jak myszy i szczury, przenoszą wiele niebezpiecznych chorób, które mogą zagrażać zdrowiu i życiu zarówno ludzi, jak i zwierząt. Dodatkowo niszczą uprawy i zebrane plony, co generuje szkody i straty w gospodarstwie. Gryzonie zostawiają odchody i rozmnażają się w zawrotnym tempie, przez co bardzo szybko mogą rozprzestrzenić się po całym budynku. Zastawianie pułapek może być skuteczne, jeśli do prywatnego domu zabłąka się kilka pojedynczych myszek. Nie jest to jednak najlepszy sposób na pokonanie setek gryzoni. Deratyzacja to skuteczna metoda na pozbycie się szkodników z piwnic bloków mieszkalnych, magazynów, lokali gastronomicznych i innych budynków użyteczności publicznej. Proces deratyzacji jest obowiązkowy dla wielu rodzajów lokali rekreacyjnych, handlowych oraz mieszkalnych.  

Dezynfekcja  

Ten proces, może być usługą samą w sobie lub być zwieńczeniem dezynsekcji lub deratyzacji, by pozbyć się ewentualnych pozostałości po inwazji. W placówkach, takich jak szpitale, punkty szczepień czy prywatne praktyki lekarskie, gdzie pojawiają się często osoby chore, dezynfekcja powinna być wykonywana regularnie. Profesjonalnie przeprowadzona dezynfekcja skutecznie usuwa z każdej przestrzeni bakterie, wirusy i inne chorobotwórcze drobnoustroje. W czasie zabiegu preparat do dezynfekcji jest równomiernie rozpylany po wszystkich powierzchniach w pomieszczeniu metodą oprysku drobnokropelkowego, a następnie, po odpowiednio długim czasie, wycierany. 

Dezynsekcja  

W magazynach żywności, budynkach rolniczych i silosach, bardzo łatwo o inwazję owadów latających lub biegających. Kiedy szkodniki pojawią się w danym miejscu, bardzo trudno jest się ich pozbyć, ponieważ niezwykle szybko zaczynają występować we wszystkich stadiach rozwoju. Dezynsekcja to sposób na skuteczne wyeliminowanie zarówno dorosłych osobników, jak i ich jaj oraz larw, na które działają różne metody działania. Insekty, takie jak prusaki, karaluchy, mole spożywcze, wołki, osy czy chrząszcze niezwykle utrudniają pracę w miejscach, w których się pojawiają, a dodatkowo mogą niszczyć i zanieczyszczać składowany w magazynie towar. Nawet najmniejszy stopień zanieczyszczenia produktu przez szkodniki sprawia, że nie nadaje się on do użytku i sprzedaży. Aby szybko rozwiązać problem i zminimalizować straty, warto poprosić o pomoc firmy DDD już przy pierwszych sygnałach o tym, że gdzieś znalazły się szkodniki.   

Fot.: Matilda Wormwood/pexels.com

Aleksandra Nowak

Zostaw komentarz