Panele, płytki czy panele winylowe? Jaką podłogę wybrać do otwartej kuchni? | Budowaidom

Panele, płytki czy panele winylowe? Jaką podłogę wybrać do otwartej kuchni?

27
Collov Home Design/unsplash.com

Łączenie kuchni z salonem zyskuje na popularności. Otwarte przestrzenie sprawiają, że mieszkanie wygląda przestronniej. Sukces takiego wnętrza tkwi w szczegółach, między innymi w przemyślanym dobraniu podłogi.

Salon z aneksem kuchennym to praktyczne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić trochę miejsca, optycznie zwiększa przestrzeń i daje sporo możliwości aranżacyjnych. Najlepszym pomysłem jest stworzenie spójnego wyglądu, wizualnie łączącego oba pomieszczenia. Wyzwaniem bywa dobranie podłogi. Niektórzy decydują się na położenie płytek w części kuchennej i paneli w salonie. Inni wolą wybrać jeden materiał na podłogę w całym pomieszczeniu. Oba zabiegi aranżacyjne się sprawdzą, jeśli tylko postawimy na dobrej jakości płytki lub panele, dopasowane do naszych potrzeb.

Panele do otwartej kuchni

Przyjęło się, że panele najbardziej nadają się do salonu, jednak współczesne materiały cechują się tak dobrymi parametrami, że z powodzeniem sprawdzą się także na podłodze w kuchni. Panele podłogowe będą najlepszym rozwiązaniem, jeśli zechcemy mieć jednolite podłoże w pomieszczeniu łączącym aneks kuchenny z pokojem dziennym. Taki materiał sprawia, że podłoga wygląda elegancko i efektownie. Wybierając panele do części kuchennej, musimy większą uwagę zwracać na ich właściwości.

W kuchni panują specyficzne, trudne warunki – bywa duszno i wilgotno, często coś się wylewa albo spada i tworzy uszkodzenia w podłodze. Z tego względu decydujmy się na panele, które przede wszystkim są odporne na wilgoć i mają wysoką klasę ścieralności (minimum AC3). Pamiętajmy przy tym, aby były wykonane z twardego drewna – najtwardsze są gatunki egzotyczne, jeśli jednak zależy nam na tańszych surowcach, możemy postawić na panele wykonane z dębu, orzecha lub jesionu. Warto także wybrać panele, których powierzchnia jest antypoślizgowa i zabezpieczona przed nasiąkaniem.

Panele przeznaczone do kuchni muszą spełniać powyższe wymagania, bo tylko wtedy nie ulegną szybkiemu zniszczeniu w tak wymagającym pomieszczeniu.

Płytki do otwartej kuchni

Płytki chętniej wybiera się do kuchni niż panele. Sprawdzą się one także w otwartych przestrzeniach. Do ich największych zalet zalicza się: trwałość, praktyczność, małą nasiąkliwość, odporność na ścieranie i ponadczasowość. Poza tym występują w wielu rozmiarach, kolorach i są zdobione różnymi wzorami i motywami, co pozwala na ich idealne dopasowanie do aranżacji pomieszczenia. Ich wadą bywa to, że w dotyku są dosyć chłodne. Rozwiązaniem będzie montaż ogrzewania podłogowego. Jeśli zdecydujemy się na położenie płytek także w części salonowej, to ułóżmy na podłodze gruby dywan, dzięki któremu pomieszczenie zyska nieco przytulności i ciepła.

Panele winylowe do otwartej kuchni

Panele winylowe mogą stać się konkurencją dla płytek. Przede wszystkim winyl jest materiałem, który nie chłonie wilgoci. Wykonane z niego panele są też antypoślizgowe i łatwo utrzymuje się je w czystości. Wymienione zalety sprawiają, że ten materiał świetnie sprawdzi się na podłodze w otwartej kuchni. Warto wspomnieć, że panele winylowe, podobnie jak płytki, występują w wielu kolorach i wzorach, ale w odróżnieniu od nich nie są chłodne w dotyku. Ich wybór będzie świetnym rozwiązaniem, jeśli zdecydujemy się na jednolite podłoże łączące salon z kuchnią.

Zdj. główne: Collov Home Design/unsplash.com

Agata Dobosz

Zostaw komentarz