Artykuł sponsorowany
W dobrze zorganizowanej kuchni restauracyjnej nie powinno zabraknąć urządzeń, które umożliwiają szybkie i sprawne przygotowanie potraw. Przeczytaj, jakie sprzęty stanowią podstawę wyposażenia wielu lokali gastronomicznych.
Urządzenia gastronomiczne powinny zostać dobrane do specyfiki dań przygotowywanych w restauracji, tak aby gotowanie czy pieczenie było efektywne, bezpieczne i zajmowało mniej czasu. Sprzęty należy dopasować do swoich potrzeb, rozmiarów pomieszczenia, a także przemyśleć rodzaj ich zasilania.
Piece restauracyjne służą zwykle nie tylko do pieczenia, ale również do smażenia i gotowania. Najnowsze modele są wielofunkcyjne, co pozwala zaoszczędzić cenne miejsce w kuchni. Obróbka termiczna żywności to podstawa w profesjonalnym lokalu gastronomicznym, dlatego warto zainwestować w wysokiej jakości piece elektryczne.
Z kolei właściciele piekarni i cukierni powinni zaopatrzyć się w piec cukierniczy. Szczególnie polecane są elektryczne piece cukierniczo-piekarnicze z wieloma komorami, które pozwalają na wypiek różnych wyrobów w tym samym czasie. W dowolnym momencie piece mogą zostać rozbudowane o kolejne moduły. Dzięki temu rozwiązaniu przy niewielkiej produkcji asortymentu korzysta się tylko z takiej liczby modułów, jaka jest w danym momencie potrzebna.
Innym urządzeniem przydatnym do przygotowywania różnego rodzaju ciast jest miesiarka. To urządzenie piekarnicze sprawdza się w cukierni, piekarni, a także w pizzerii. Innowacyjna miesiarka spiralna z wyprofilowanym miesidłem pozwala na uzyskanie spulchnionego i napowietrzonego ciasta o preferowanej konsystencji i składzie. Wybór miesiarki zależy od ilości ciasta, jaki potrzebujesz wyrobić oraz wybranej formy sterowania.
Elektryczna szatkownica do warzyw jest niezastąpiona w restauracjach, gdzie potrzebne jest precyzyjne krojenie w krótkim czasie i przy niskim zużyciu energii. Szatkownica sprawia, że praca w kuchni jest bardziej efektywna, ponieważ proces rozdrabniania warzyw odbywa się automatycznie. Urządzenie tego typu ma szerokie zastosowanie, ponieważ daje możliwość krojenia warzyw w plastry, wiórki, słupki, kostkę, a nawet frytki.
Funkcjonalne miksery planetarne mogą ubijać pianę, zagniatać i wyrabiać ciasto, siekać, blendować, mieszać, ucierać, miksować, kroić w kostkę, ubijać ziemniaki na puree czy wyciskać soki. Dzięki mikserowi możliwe jest wykonywanie kilku czynności jednocześnie. Wielofunkcyjne urządzenie pozwala również ograniczyć liczbę sprzętów i utensyliów, dzięki czemu zyskuje się więcej miejsca, co ma duże znaczenie w kuchni gastronomicznej.
W czyszczeniu naczyń w profesjonalnym zapleczu gastronomicznym ważne są: oszczędność czasu, funkcjonalność i dokładność. Pojemna zmywarko-wyparzarka to konieczność dla utrzymania w czystości zastawy stołowej, patelni czy garnków.
Zdj. główne: Kenny Eliason/unspl;ash.com