Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Dźwigi towarowe to sprzęt niezastąpiony podczas transportu ładunków pomiędzy kondygnacjami budynku wielopiętrowego. Wyposażone są w kabiny bądź platformy, a uruchamia się je za pomocą przycisków na panelu sterującym umieszczonym na zewnątrz urządzenia. Dźwigi przystosowane do przewozu towarów o dużej masie, ładowanych i rozładowywanych z pomocą wózków widłowych, osiągają olbrzymie udźwigi – nawet do kilkunastu ton.
Alternatywę dla kosztownych dźwigów towarowych wykorzystywanych do transportu olbrzymich palet stanowią małe windy towarowe, czasami nazywane też serwisowymi, doskonale sprawdzające się w budynkach, w których istnieje potrzeba przewozu lekkich towarów, tak aby uniknąć konieczności ich dźwigania po schodach. Tego rodzaju urządzenia wykorzystywane są w:
Małe windy towarowe znacznie usprawniają pracę w lokalach gastronomicznych. Dźwigiem można transportować zarówno gotowe dania, jak i posprzątane ze stołów brudne naczynia po gościach. To duża oszczędność sił i komfort dla pracowników restauracji bądź baru. Windy serwisowe znacznie odciążają obsługę lokalu – zwłaszcza, że stosy talerzy potrafią sporo ważyć, zaś wraz z zawartością nie są zbyt poręczne. Z ofertą małych wind towarowych oraz komponentów do nich można zapoznać się, wchodząc na internetową stronę http://www.komponentylift.pl/produkty/dzwigi-towarowe.
Montaż windy gastronomicznej nie wymaga dużej przestrzeni, a typowa dla niej samonośna konstrukcja pozwala na instalację sprzętu bez konieczności budowy szybu murowanego. Urządzenie najczęściej wyposażone jest w drzwi gilotynowe umieszczone na takiej wysokości, aby bez potrzeby schylania się można było wygodnie wkładać i wyjmować naczynia. W wyposażeniu kabiny z reguły znajduje się funkcjonalna pozioma półka, którą w razie konieczności można łatwo zdemontować. Czasami stosowane jest też rozwiązanie z drugą kabiną, co pozwala na oddzielenie talerzy z daniami gotowymi od brudnych naczyń z resztkami potraw pozostawionymi przez gości.
Fot.: Derrick Treadwell/unsplash.com