Artykuł sponsorowany
Otwierasz firmę cateringową i szukasz najpotrzebniejszych sprzętów? Wyposażenie jest bardzo ważne – może przekonać do Ciebie klientów, pozwoli Ci podnieść jakość Twoich usług, a przede wszystkim – dzięki niemu zbudujesz sensowną ofertę. Zrób checklistę i zabierz się do zbierania najpotrzebniejszych akcesoriów już dzisiaj!
Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny lub cateringowy, najważniejsze będzie dla Ciebie bezpieczeństwo żywności. To kluczowa kwestia, a jeśli popełnisz błąd na tym polu i zaliczysz wpadkę związaną z bezpieczeństwem i higieną pracy, zła renoma może długo Cię nie opuścić. Dlatego tak istotne jest dbanie o odpowiednie badania pracowników (przede wszystkim posiadanie ważnej książeczki sanepidowskiej), prawidłowe przechowywanie żywności oraz zachowywanie odpowiednich procedur podczas mycia naczyń. Sprzęty takie jak zmywarki i wyparzarki gastronomiczne bywają drogie, ale używając ich masz pewność, że naczynia będą umyte zgodnie z higienicznymi wymogami. W dodatku, wbrew pozorom, pozwalają one ekonomicznie gospodarować firmą – zużywają mniej wody niż fizyczny pracownik myjący naczynia, a także odciążają Twój personel, dzięki czemu może on zająć się obowiązkami.
Kuchenne akcesoria codziennie wystawiane są na szereg niesprzyjających im czynników: wysokie temperatury, kontakt z wodą i olejem, a często również mikrouszkodzenia mechaniczne, spowodowane używaniem sztućców lub ostrych gąbek do mycia. Prowadząc firmę cateringową warto zadbać o jakość naczyń, tak, aby nie niszczyły się po kilku tygodniach używania. Tanie modele kuchennych akcesoriów to tak naprawdę niekończące się koszty: wymagają częstego wymieniania i w miarę zużycia coraz trudniej jest przygotować w nich dobre posiłki – łatwo o przypalenie czegoś lub niedogotowanie. Z tego powodu warto stawiać na jakościowe naczynia żeliwne, które charakteryzują się dużą solidnością i wytrzymałością. Akcesoria tego typu są funkcjonalne i trwałe, a to przecież najważniejsze cechy.
Styl to coś więcej niż wrażenia estetyczne czy ciekawa oferta dla klientów. To przede wszystkim budowanie pozycji Twojej marki i szansa na wyjście poza schemat. Jeśli będziesz mieć oryginalne pomysły, możesz zajść naprawdę daleko. Spraw, by drobne elementy Twojego cateringu zachwycały ludzi, którzy będą mieli z nim styczność. Pamiętaj, że nie zawsze chodzi tutaj o drogie i nieosiągalne rozwiązania – tak naprawdę już szczegółami możesz zdziałać naprawdę wiele. Kupujesz zastawę? Postaw na eleganckie i spójne talerze, szklanki i kieliszki do drinków. Poza klasycznymi rozwiązaniami, przygotuj coś specjalnego – może złote zamiast srebrnych sztućce albo czarna zamiast białej porcelana? Wszystko jest w Twoich rękach.
Zdjęcie główne: pexels.com/Elle Hughes