Pizza z własnego ogrodu – piece do pizzy marki Vitcas

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Pizza to danie, które podbiło serca osób na całym świecie. Nic w tym dziwnego – wyjątkowo chrupiące ciasto w połączeniu z różnymi składnikami potrafi umilić dzień i dopełnić każdą imprezę. A co powiesz na prawdziwy włoski piec opalany drewnem w Twoim ogrodzie, dzięki któremu nie tylko upieczesz niesamowitą pizzę, ale także zaskoczysz swoich bliskich? Profesjonalne piece do pieczenia pizzy coraz częściej stają się wyposażeniem ogrodów, dzięki którym można samodzielnie upiec prawdziwą włoską pizzę. Jak więc wybrać piec i jaki model będzie najlepszy do ogrodu? Poznaj ofertę pieców do pizzy marki Vitcas!

Piece do pizzy opalane drewnem

Wybór pieca do pizzy warto rozpocząć od określenia jego zastosowania. Ogrodowy piec wcale nie musi służyć tylko latem, przy pięknej pogodzie. To doskonałe rozwiązanie także w deszczowy dzień, a nawet zimą, gdyż piece Vitcas zaprojektowane są w taki sposób, aby umożliwiały swobodne nagrzanie się przy każdych warunkach pogodowych.

Wybierając model opalany drewnem, zapewniasz sobie przede wszystkim wyjątkowy aromat ciasta i jego idealne wypieczenie – bez obaw, czy pizza upiekła się z każdej strony. Ponadto zewnętrzne piece do pizzy są oszczędne – wystarczy kilka kawałków drewna, aby konstrukcja nagrzała się do odpowiedniej temperatury. Warto także zaznaczyć, że w takim piecu swobodnie można upiec kilka pizz naraz (a ich czas pieczenia wynosi tylko 2 minuty), oraz zastosować piec do przygotowania innych wypieków lub dań – chleba, bułek, czy posiłków mięsnych i rybnych.

Co więcej, dzięki długiemu podtrzymywaniu temperatury, piec może być gotowy do użytku nawet na drugi dzień, dzięki czemu z łatwością można odgrzać w nim potrawy. Warto także wspomnieć, że taka konstrukcja w ogrodzie z pewnością zaskoczy niejednego gościa, a możliwość pomalowania pieca farbami żaroodpornymi w wielu kolorach, ułatwia dopasowanie pieca do stylu domu i ogrodu.

Piece Vitcas – jaki model wybrać do ogrodu?

Decydując się na umieszczenie w ogrodzie pieca do pizzy, ważne jest, aby wybrać solidną konstrukcję, która posłuży przez wiele lat. Warto upewnić się, że materiały, z których powstał wybrany model, są w pełni żaroodporne i ogniotrwałe. Marka Vitcas specjalizuje się w produkowaniu wytrzymałych konstrukcji, w pełni przeznaczonych do samodzielnego użytku w ogrodzie.

Zastosowane materiały zapewniają sprawne i bezpieczne nagrzewanie się pieców i podtrzymywanie w nich temperatury, a konstrukcja budowli jest wygodna w czyszczeniu. Ponadto piece marki Vitcas pokryte są odpornymi na warunki atmosferyczne farbami, dzięki czemu konstrukcja będzie doskonale się prezentować przez wiele lat.

W ofercie marki Vitcas można znaleźć 3 kolekcje pieców do pizzy, każda cechująca się innym przeznaczeniem. Wyróżniamy:

  • Piece Casa – Zaprojektowane do używania wewnątrz budynków (także w domu). Wyposażone są w żeliwne drzwi z termometrem oraz w nierdzewny komin, bezpiecznie odprowadzający dym na zewnątrz.
  • Piece Pompeii – To większe piece, przeznaczone do użytku w ogrodzie oraz w lokalach gastronomicznych. Ich wnętrze może mieć od 800 do 1400 centymetrów głębokości, dzięki czemu z łatwością można dopasować rozmiar do własnych potrzeb.
  • Szamotowe piece Vitcas-S i Vitkas-L – To piece wykonane z cegły szamotowej, których charakterystyczną cechą jest oryginalny wygląd. W zależności od potrzeb, można zdecydować się na piec w rozmiarze S, najczęściej wybierany do pieczenia pizzy w ogrodzie, oraz piec w rozmiarze L, w którym można przygotować nawet 6 pizz jednorazowo.
piece do pizzy
Fot.: Arthur Brognoli/pexels.com

Piec do pizzy opalany drewnem a inne rodzaje pieców

Na rynku znaleźć można także inne piece do pizzy – m.in. te zasilane prądem lub gazem. W porównaniu do pieca opalanego drewnem, zarówno piec elektryczny, jak i piec gazowy są zdecydowanie mniej oszczędnym rozwiązaniem. Ma to oczywiście powiązanie ze sposobem nagrzewania się konstrukcji.

W przypadku pieca opalanego drewnem, rozpalone drzewo szybko generuje wysoką temperaturę, tym samym sprawnie nagrzewając konstrukcję. Elektryczny piec zaś do nagrzania się do odpowiedniej temperatury, zużywa dużo prądu, co przekłada się na wysokie koszty użytkowania konstrukcji. Podobnie działa piec do pizzy gazowy – zanim konstrukcja osiągnie wymaganą temperaturę, konieczne jest zużycie dużej ilości gazu, co także generuje wysokie koszty.

Samodzielna budowa pieca do pizzy

Profesjonalny piec do pizzy można także zbudować samemu! W ofercie marki Vitcas można znaleźć niezbędne materiały do budowy własnego pieca do pizzy oraz gotowy zestaw do samodzielnej budowy pieca o średnicy aż 1 metra. Do wzniesienia własnej konstrukcji, konieczne będzie przygotowanie m.in. cegieł szamotowych i żaroodpornych materiałów takie jak: zaprawy, silikon, maty izolacyjne, czy mieszanki akumulacyjne. Jeśli więc lubisz majsterkować i cieszą Cię samodzielnie wykonane konstrukcje, warto spróbować swoich sił w samodzielnym postawieniu pieca do pizzy ;).

Jaki piec do pizzy wybrać?

Piece marki Vitcas to konstrukcje przeznaczone do użytku zarówno w domu, ogrodzie, jak i w Twojej restauracji. Dzięki dostępności wielu modeli o różnych kształtach i pojemnościach, bez problemu możesz dopasować piec do swoich potrzeb. Decydując się na umieszczenie konstrukcji w ogrodzie, warto wybrać piec z kolekcji Pompeii, Vitcas-S lub Vitcas-L, które doskonale sprawdzą się przy samodzielnym pieczeniu prawdziwie włoskiej pizzy. Dzięki zastosowaniu ognioodpornych materiałów i żaroodpornych farb, piece marki Vitcas posłużą Ci przez wiele lat, a ich wygląd nie ulegnie zmianom, nawet przy trudnych warunkach pogodowych.

Zdjęcie główne: André Beltrame/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*